Papegaai wil niet op de hand stappen? Geen paniek!

Het is heel normaal dat een papegaai niet meteen op je hand wil stappen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals angst, onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen. Met een beetje geduld en de juiste aanpak kun je je papegaai leren om op je hand te stappen.

Een paar tips:

 • Ga stap voor stap: Begin met het laten wennen van je papegaai aan je hand. Houd je hand in de kooi en laat hem eraan wennen om je hand te bekijken en te beknibbelen.
 • Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon je papegaai met iets lekkers of met aandacht wanneer hij op je hand stapt. Dit zal hem aanmoedigen om dit gedrag te herhalen.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je papegaai zich op zijn gemak voelt om op je hand te stappen. Geef de moed niet op en blijf oefenen met geduld en positieve bekrachtiging.
 • Gebruik een opstapstok: Dit kan een handig hulpmiddel zijn om je papegaai te laten wennen aan het stappen op je hand. Plaats de opstapstok in de kooi en laat je papegaai hierop stappen. Vervolgens kun je de opstapstok langzaam naar je hand toe bewegen.
 • Probeer achterwaarts te stappen: Sommige papegaaien vinden het prettiger om achterwaarts op de hand te stappen. Probeer dit eens door je hand achter de papegaai te houden en hem zachtjes aan te moedigen om achteruit te stappen.
 • Maak het leuk: Zorg ervoor dat het trainen een leuke en positieve ervaring is voor je papegaai. Speel met hem en praat met hem op een zachte en kalmerende toon.

Belangrijk:

 • Forceer je papegaai nooit om op je hand te stappen. Dit kan hem bang maken en het vertrouwen schaden.
 • Straf je papegaai niet als hij niet op je hand wil stappen. Dit zal het probleem alleen maar erger maken.
 • Wees geduldig en consistent. Het kan even duren voordat je papegaai het gewend is om op je hand te stappen, maar met een beetje geduld en de juiste aanpak zal het zeker lukken.

Met deze tips ben je op weg om je papegaai te leren op je hand te stappen. En wie weet, vliegt hij binnenkort wel op je schouder!

Extra tips:

 • Je kunt een clicker gebruiken om te trainen.
 • Train op een rustige plek waar je papegaai zich niet afgeleid voelt.
 • Maak korte trainingssessies van 5 tot 10 minuten.
 • Eindig altijd op een positieve noot, zelfs als je papegaai niet veel vooruitgang heeft geboekt.

Veel succes met het trainen van je papegaai!

Er zijn tevens clicker training workshops te volgen bij ons.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Meriana.

Agressie

Agressie

Hoewel het lijkt alsof we met een negatieve noot beginnen, valt agressief gedrag binnen het bereik van normaal papegaaien gedrag. In het wild vertonen vogels vaak agressief gedrag ten opzichte van elkaar wanneer ze strijden om hun favoriete voedsel of de beste...

Stress bij papegaaien. 

Stress bij papegaaien. 

Net als bij mensen kunnen papegaaien ook last hebben van stress. Papegaaien zijn zeer sociale dieren en hebben behoefte aan interactie en aandacht van hun eigenaar. Wanneer een papegaai niet genoeg aandacht krijgt, kan dit leiden tot stress en verveling.  Andere...

Vier jaar vol liefde voor papegaaien

Al vier jaar lang baten wij met veel passie en toewijding ons papegaaienhotel uit. De liefde voor deze prachtige vogels staat bij ons centraal, en dat merkt u aan alles. Van de ruime en comfortabele kooien tot de dagelijkse aandacht en verzorging, we doen er alles aan...

Suikerziekte bij papegaaien: informatie voor baasjes

Suikerziekte bij papegaaien: informatie voor baasjes Suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd, is een aandoening die we niet vaak horen maar steeds vaker voorkomt bij papegaaien. Het is een chronische ziekte die de stofwisseling van glucose (suiker) in het...

Nieuwe papegaai introduceren: stap voor stap 

Een nieuwe papegaai in huis halen is spannend, maar kan ook stressvol zijn voor uw huidige vogel. Door de juiste stappen te volgen, kunt u de introductie soepel laten verlopen en een harmonieus huishouden creëren voor al uw gevederde vrienden.  Quarantaine: ...

Verwen je kromsnavel met urenlang speelplezier! 

Op zoek naar het perfecte speelgoed voor jouw middelgrote kromsnavel? In de webwinkel van Papegaaienhotel Mero vind je een uitgebreide collectie aan vogelvriendelijk speelgoed dat urenlang plezier en mentale stimulatie garandeert.  Ontdek ons assortiment: ...

error: Content is protected !!