Onveilig Speelgoed

by | sep 24, 2021 | Nieuws

        Onveilige speeltjes  (Katoen) voor kromsnavels

Een gerenommeerde dierenwinkel zal niet bewust producten verkopen die gevaarlijk zijn voor uw vogels. Dit is een aanbod van uit de groothandel en niet bestempeld als gevaarlijk.

Toch is het goed om zelf te weten welke dingen veilig en gevaarlijk kunnen zijn – zeker als u zelf speeltjes voor uw kromsnavels maakt.

Even de goede en foute speeltjes op een rijtje gezet:

Vermijd geweven producten en dingen van stof of plastic die kunnen scheuren. Hier kunnen ledematen van kromsnavels in verstikt raken.

 Gebruik geen sleutelhanger ring met musketon sluiting. Kromsnavels zijn vindingrijk en zullen een manier vinden om de ring              te openen. Hierbij kunnen ze zich snijden of in de ring verstrikt raken.

 Pas op met spiesen. Deze kunnen handig zijn om speeltjes of voer aan te rijgen, maar let er dan wel op dat ze niet kunnen      roesten en dat het scherpe uiteinde ingesloten is in iets dat uw kromsnavels niet kapot kunnen knagen of verwijderen.

Ook het ‘papegaaienspeelgoed’ dat in de dierenwinkel wordt verkocht, is vaak                                                                                       onveilig of ongezond voor je kromsnavel, dus ongeschikt. Touwen zijn van katoen dat niet verteerd kan worden als je gaai het onverhoopt naar binnen krijgt. Die touwen zijn bovendien gebleekt of op een andere manier chemisch bewerkt, gebruikte verfstoffen zijn niet gifvrij, ophanghaakjes zijn niet van roestvrijstaal maar van metalen die gaan roesten, er zijn kleine onderdelen gebruikt die de gaai er zo af kan slopen… Kortom, onveilig en totaal ongeschikt als speelgoed voor een papegaai, terwijl het wel onder die noemer verkocht wordt .
Speeltjes gemaakt van touw moeten kromsnavel-vriendelijk zijn. Het touw moet stevig zijn en moet zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals hennep, raffia of sisal.

gevaarlijk sloopspeelgoed

Wil je je papegaai een touwschommel of zoiets geven, let er dan op dat het sisal- of henneptouw is. Mits onbewerkt, kunnen die touwsoorten geen kwaad voor je papegaai

Alle door mensen gemaakte vezels, zoals nylon, zijn te stug voor vogels om met hun snavel door te knagen en kunnen gevaarlijke lussen vormen. Kromsnavels zullen aan natuurlijke vezels knagen en deze uittafelen.  Veel mensen die vogels houden controleren de touwen in de kooi elke dag en verwijderen lussen die een gevaar kunnen vormen. Andere vogeleigenaren zijn van mening dat het beter is om voor de zekerheid helemaal geen touw in de vogelkooi te gebruiken. Het is altijd beter om het zeker voor het onzekere te kiezen wat betreft de veiligheid van uw vogels.

Kettingen met open schakels. Schakels van een ketting moeten altijd gelast zijn. Open schakels kunnen buigen en scherpe uiteinden hebben.

Wil je je papegaai of parkiet met een veilig speeltje verwennen? Kijk dan eens naar kinderspeelgoed! Daarvoor zijn in  ieder geval geen giftige verfstoffen gebruikt en het is ook ‘peuterbestendig’, dus zelfs een gaai zal niet zo gauw een onderdeeltje eraf kunnen peuteren! Op een rommelmarkt is meestal heel veel te vinden!
 
Materiaal van Leer.

Wees er zeker van dat alle leren onderdelen op een natuurlijke manier zijn gelooid. Vaak wordt leer gelooid met stoffen die schadelijk zijn voor kromsnavels. Vermijd gekleurd leer.

Metalen onderdelen. Lood en verroest ijzer is giftig voor kromsnavels. Metalen vogelspeeltjes zijn meestal verzinkt met zink om roestvorming te voorkomen. Dit is in orde indien het voorwerp elektrolytisch verzinkt is. Als dit inderdaad het geval is, heeft het voorwerp een glanzend oppervlak. Mat verzinkt metaal is in hete zink gedompeld en kan afbladderen. Dit is giftig voor vogels. Roestvrij staal is een veiliger, maar duurder, alternatief. U zult waarschijnlijk alleen lood aantreffen in belletjes en klepels. Als u deze voorwerpen makkelijk kunt verbuigen, dan zijn ze waarschijnlijk gemaakt van lood.

Speeltjes met bewegende onderdelen. Controleer altijd of uw kromsnavels hier niet in verstrikt kunnen raken. Speel eerst wat met het speeltje om na te gaan of de onderdelen niet kunnen vastklemmen.

Wilgentakken zijn veilig om te slopen


En ook op een lekkere tak knagen ze graag. Neem onbespoten hout van fruitbomen, wilg (geen treurwilg,) berk, of vlier. Dat is pas écht papegaaienspeelgoed!

Nieuws en uitslag van de enquête

Nieuws en uitslag van de enquête

Uitslag Enquête De enquête was een groot succes. Hartelijk dank voor het invullen van de enquête. Hierbij de trekking van de loting, deze is te zien op onze Facebookpagina Wij wensen de winnaar en zijn/haar papegaai veel plezier met het gewonnen sloopspeelgoed....

Verrijkings Quiz

Verrijkings Quiz

Verrijkings Quiz Happy Parrot en Papegaaienhotel Mero werken samen aan een unieke aanpak voor papegaai en eigenaar. Wij willen afwijken van het standaard. Mensen moeten vragen kunnen stellen zonder helemaal met de grond gelijk gemaakt te worden. Dit zien we...

Weetjes Quiz

Weetjes Quiz

Hier een klein testje om te kijken wat jullie al weten. 😉 Klik op de onderstaande link om de quiz te starten. Ik ben benieuwd hoe het gaat en hoe jullie dit vinden....