De groep papegaaien en parkieten, samen kromsnavels genoemd, is groot en divers.

Er bestaan meer dan 350 soorten die in allerlei gebieden leven. Ze hebben elk hun eigen dieet.

Om een kromsnavel gezond te houden is de juiste voeding erg belangrijk. Helaas gaat dat nog vaak mis bij papegaaien die als huisdier worden gehouden en ontstaan er ziekten door verkeerde voeding.

Om te weten wat voor een voeding een papegaai moet krijgen, moet in de eerste plaats gekeken worden naar wat zij in de natuur eten en wat voor een voedingstoffen daar in zitten. Men moet er echter ook rekening mee houden dat het leven van een kromsnavel in gevangenschap er anders uitziet dan dat van een vogel in het wild, en dat de behoefte aan energie daarom anders zal zijn.

De energiebehoefte van papegaaien is niet constant. Verschillende fase in het leven van een papegaai vragen om een andere energie inname, bijv. bij de rui en het broedseizoen.

Ook de huisvesting speelt hierin een grote rol. Papegaaien die binnen gehouden worden hebben bijvoorbeeld minder energie nodig dan papegaaien die buiten leven in relatief koud weer.

Daarbij is de grote van de vogel hierin ook belangrijk. Kleine vogels koelen sneller af en heeft meer energie nodig om zichzelf op temperatuur te kunnen houden.

Het kan zijn dat de individuele kromsnavel een hogere of lagere caloriebehoefte heeft. De hoeveelheid energie die een kromsnavel nodig heeft en verbruikt hangt af van de activiteit en beweeglijkheid van de vogel. Papegaaien die gewiekt zijn bewegen vaak minder dan vogels die niet gewiekt zijn en vrij rond vliegen en hebben daardoor minder voeding nodig. Als een vogel te veel energie binnen krijgt in vergelijking tot zijn behoefte zal het teveel aan energie dat de vogel opneemt worden omgezet in vet, waardoor sommige vogels overgewicht kan krijgen.

Soorten die er bv. Gevoelig voor zijn :

Verschillende amazonepapegaaien, kaketoes (vooral Rose kaketoe)

Wordt uw vogel zwaarder, pas dan de hoeveelheid of het type voer aan dat u geeft.

Het is dus belangrijk om uw vogel regelmatig te wegen, zo kunt u goed in de gaten houden of uw papegaai aankomt of afvalt. Weeg het liefste op dezelfde tijd van de dag en liefst in de ochtend voor het eten, de krop is dan meestal nog leeg zodat de inhoud ervan niet meegewogen wordt.

Dit wegen is ook belangrijk om de gezondheid van de vogel in de gaten te houden.

Fruit, Groente, extra aanvulling

Fruitsoorten die gegeven worden zijn bijv. palmnoten, banaan, kiwi, guave, papaja, mango, cactus, frambozen, cranberries, aardbei, banaan,  bosbessen, druiven, sinaasappel, pruimen, perziken, ananas, bramen, meloen, peer, mango, abrikozen, granaatappel, kokosnoot, appel en peer e.d.. Bij  fruit met een harde pit zoals perziken, abrikozen en kersen moeten de pitten verwijderd worden omdat deze kleine hoeveelheden cyanide bevatten.

Kokosnoot
Blauwe bessen
Granaatappel

Was/schil fruit en groente goed omdat er waarschijnlijk chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn.

Ook groente zijn geschikt om te geven. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Pompoen

Wortel, selderij, broccoli, paprika, pepers, mais, zoete aardappels, komkommer, bloemkool, champignons, eikenbladsla (bladgroente) rodekool, boerenkool, Courgette, tomaten, snijbieten, erwten, peulen, andijvie, groenen gele bonen, pompoen, spinazie, peterselie, asperge, alfalfa e.d.                                

Boerenkool
Eikenbladsla
Paardenbloem

Wilde bloemen en delen van planten die gevoerd kunnen  worden zijn de bladeren van paardenbloem en melkdistel, wilde zuring met of zonder zaden, grote en smalle weegbree, vogelmuur, duizendblad en allerlei grassen met hun zaden. 

Duizendblad
Duizendblad
Melkdis
Vogelmuur
weegbree

Let wel op!!!!

Als u niet zeker weet wat u geeft, laat het dan achterwege. 😉

Wilde zuring

Takken van de wilg en allerlei fruitbomen kunnen worden gegeven, deze kunt u bijv., in de kooi plaatsen om ze te laten slopen.

Water is ook een belangrijk onderdeel om uw vogel gezond te houden. Zorg er altijd voor dat het water schoon en vers is. Maak het drinkbakje regelmatig schoon.

Agressie

Agressie

Hoewel het lijkt alsof we met een negatieve noot beginnen, valt agressief gedrag binnen het bereik van normaal papegaaien gedrag. In het wild vertonen vogels vaak agressief gedrag ten opzichte van elkaar wanneer ze strijden om hun favoriete voedsel of de beste...

Stress bij papegaaien. 

Stress bij papegaaien. 

Net als bij mensen kunnen papegaaien ook last hebben van stress. Papegaaien zijn zeer sociale dieren en hebben behoefte aan interactie en aandacht van hun eigenaar. Wanneer een papegaai niet genoeg aandacht krijgt, kan dit leiden tot stress en verveling.  Andere...

Papegaai wil niet op de hand stappen? Geen paniek!

Het is heel normaal dat een papegaai niet meteen op je hand wil stappen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals angst, onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen. Met een beetje geduld en de juiste aanpak kun je je papegaai leren om op je hand te stappen. Een paar...

Vier jaar vol liefde voor papegaaien

Al vier jaar lang baten wij met veel passie en toewijding ons papegaaienhotel uit. De liefde voor deze prachtige vogels staat bij ons centraal, en dat merkt u aan alles. Van de ruime en comfortabele kooien tot de dagelijkse aandacht en verzorging, we doen er alles aan...

Suikerziekte bij papegaaien: informatie voor baasjes

Suikerziekte bij papegaaien: informatie voor baasjes Suikerziekte, ook wel diabetes mellitus genoemd, is een aandoening die we niet vaak horen maar steeds vaker voorkomt bij papegaaien. Het is een chronische ziekte die de stofwisseling van glucose (suiker) in het...

Nieuwe papegaai introduceren: stap voor stap 

Een nieuwe papegaai in huis halen is spannend, maar kan ook stressvol zijn voor uw huidige vogel. Door de juiste stappen te volgen, kunt u de introductie soepel laten verlopen en een harmonieus huishouden creëren voor al uw gevederde vrienden.  Quarantaine: ...

error: Content is protected !!