Douchemomenten zijn zo belangrijk in de verzorging van de vogel.
 

Iedereen die een papegaai heeft zou eigenlijk moeten weten dat regelmatig douchen een absolute noodzaak is en bij de basis verzorging van een papegaai hoort.
 
In de natuur kan een papegaai en parkiet regelmatig een heerlijke douche nemen tijdens een tropische-, regenbui. Bij jou thuis is hij/zij van jou afhankelijk voor deze verfrissing. Neem je vogel daarom regelmatig mee als je zelf onder de douche stap, geef ze een lekkere sproeibeurt met een plantenspuit of zet ze eens lekker buiten tijdens een regenbui, je kan ook een vernevelaar ophangen boven de volière.  


De vochtigheid in hun natuurlijke leefgebied is heel hoog, en bij ons in huis is die vochtigheid vele malen lager. Door de droge lucht bij ons in huis, droogt het verenpak en de huid van uw papegaai uit. Hierdoor kan de papegaai als eerste moeilijker door de rui heen komen.


Let daarbij wel altijd een beetje op met het moment waarop je doet. Doe dit bij voorkeur niet net voordat ze gaan slapen, maar liever in de ochtend of vroege middag. Dat geeft ze voldoende tijd om weer lekker op te drogen en alle veertjes netjes recht te leggen. Zelf ga je toch liever ook niet met een half droog  naar bed?


Maak bijvoorbeeld van het samen douchen een vast ochtendritueel. Je zal zien, dat ze het heerlijk vinden om samen met jou te spetteren onder de douche. Maar niet alle vogels zijn gelijk, ze hebben allemaal zo hun eigen voorkeur. De een gaat graag mee onder de douche, de ander vindt het juist lekker om in bad, de wasbak in de keuken te gaan en gebruikt bijvoorbeeld de drinkbak in de kooi of op de speelboom als badje. Heb jij zo’n vrolijke “vogel”? Let dan wel goed op mogelijke vervuiling van het drinkwater en op het feit dat door dit vrolijke gespetter de drinkbak snel kan leegraken.
In de zomermaanden als het zonnetje goed schijnt en je lekker buiten bent met je gevederde vriendje kan een sproeibeurt met een plantenspuit voor de nodige verkoeling zorgen. Je kunt dit (zeker tijdens hete dagen) meerdere malen herhalen.  LET OP!!!!! Zet ze  NIET IN DE VOLLE ZON, dit i.v.m. eventuele over verhitting.

Maak het jezelf gemakkelijk met een grote plantenspuit met verlengde sproeikop (te koop bij de betere tuincentra).  Wat ook erg fijn is een vernevelaar boven de volière te monteren.
          

Agressie

Agressie

Hoewel het lijkt alsof we met een negatieve noot beginnen, valt agressief gedrag binnen het bereik van normaal papegaaien gedrag. In het wild vertonen vogels vaak agressief gedrag ten opzichte van elkaar wanneer ze strijden om hun favoriete voedsel of de beste...

Stress bij papegaaien. 

Stress bij papegaaien. 

Net als bij mensen kunnen papegaaien ook last hebben van stress. Papegaaien zijn zeer sociale dieren en hebben behoefte aan interactie en aandacht van hun eigenaar. Wanneer een papegaai niet genoeg aandacht krijgt, kan dit leiden tot stress en verveling.  Andere...

Papegaai wil niet op de hand stappen? Geen paniek!

Het is heel normaal dat een papegaai niet meteen op je hand wil stappen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals angst, onzekerheid of een gebrek aan vertrouwen. Met een beetje geduld en de juiste aanpak kun je je papegaai leren om op je hand te stappen. Een paar...

error: Content is protected !!